Reisverslag grote vakantie 2004
USA2004-01 USA2004-02 USA2004-03 USA2004-04 USA2004-05 USA2004-06 USA2004-04 USA2004-05 USA2004-03

Week van 28 juli tot 3 augustus 2004


 Woensdag 28 juli


 Gisterenavond eens geen tv gekeken. Samen met Anne-Mie en Claudio zitten surfen op ebay, zitten prullen en de pc, foto’s kijken, …

Vandaag was een rustige dag. Terwijl Anne-Mie met de kinderen ging zwemmen gingen Claudio en ik afspraken maken met Dalton Police Department. Dit was na een telefoontje met Andy van Cohutta Police Department. Vrijdagavond ga ik met Andy rijden (en tussendoor zijn pc wat opschonen). Zaterdag moet ik  om 3.30 pm bij Dalton PD zijn, om daar mijn ride-a-long te gaan doen.

Toen Anne-Mie terug was gingen Claudio en ik winkelen bij Home depot: plantjes voor de bloembakken, hout voor een bank te bouwen. Die plantjes moesten de grond nog in voor het avond was. Eenmaal dat gedaan, nog gauw naar Big Lots voor enkele spullen.

  

Donderdag 29 juli


Eens echt vroeg opgestaan. Buiten is het geen echt goed weer: 24 graden en bewolkt. Het voelt buiten kouder aan dan binnen (met de airco op 22). Even met Claudio naar Pye’s Honda; de Honda was ‘opgeroepen’ voor een mankement. Ik reed achter Claudio aan met de Nissan; tja anders geraakt hij niet meer thuis he. Het weer is intussen weer veel te goed geworden. In de vroege namiddag was het weer veel te warm buiten om iets te doen. Een sigaretje roken was er zelfs al teveel aan. Dus ging ik maar mee naar het zwembad, voor de les van Elena. Kon ik ook weer even enkele baantje zwemmen.

Voor de rest niet zo veel gedaan.

’s Avonds begonnen we nog aan het bouwen van de bank, maar de kinderen waren al snel moe buiten, dus dat werk moesten we staken.

En voor de rest … genikst.

  

Vrijdag 30 juli


Na een telefoontje met thuis heb ik de folder van de Wal*Mart ingekeken. Dus na het eten gaan Claudio en ik even naar Wal*Mart om enkele dingen aan te kopen (het zijn tax-vrije dagen omwille van de school die gaat starten volgende week – dus gaan we nog wat extra geld kunnen besparen).

Voor de rest is de planning voor vandaag:

Na Wal*Mart gaan we wat werken aan die bank, rond 7 moet ik me omkleden want tegen 8 uur word ik verwacht in Cohutta, voor mijn ride-a-long met Cohutta Police Department (Andy Lopez). Een verslag van deze ride-a-long zal ik morgenvroeg (Amerikaanse tijd) op het reisverslag bijvoegen.


Ride-a-long met Cohutta Police Department

Om 20 na 8 vertrok ik richting Cohutta. Ik was er rond 10 voor 9. Voor we vertrokken probeerde ik eerst nog ‘even’ de pc van Andy te repareren (hij heeft heel wat last van spyware en virussen).  Dat lukte niet. Dus een backup maken van zijn foto’s en documenten was aangewezen. Ik had mijn laptop mee en met de SD-kaart brachten we alles over naar mijn pc, en dan op cd. Ook startten we met het overschrijven van windows. Tegen 23.00 dan eindelijk ‘on the road’.

23.10

Een andere politewagen (city Varnell) had iemand gestopt. Ze hadden de bestuurder het tankstation uit zien waggelen en in zijn auto stappen. En of het een DUI (Driving Under Influence = dronken rijden) was. De politie vond een fles brandy in de wagen, die meer dan half leeg was. Reactietesten waren hier echt niet nodig. Hij werd dus gearresteerd en naar de cel gebracht. Wij bleven er wachten tot een takelwagen het voertuig kwam halen.

00.00

Intussen hadden we vernomen dat de politiediensten van verschillende steden samen een alcohol-actie hadden. Wij gingen meedoen. De roadblock was op Cleveland highway, ter hoogte van Varnell. Op weg naar de wegblokkade hielpen we een andere officier. Hij had een dame gestopt die voor de roadblock rechtsomkeer maakte. Haar enige probleem: ze was haar rijbewijs vergeten. Familie bracht het document en dat probleem was opgelost.

00.15

De roadblock, een samenwerking van Tunnel Hill, Varnell, Cohutta (wij dus), Sheriff’s department en geleend materiaal van de staat.

(Ik kom misschien op tv op channel 9, want aan de roadblock was een filmploeg van die tv-zender aanwezig – die mochten alles filmen – Andy grapte: “They might think you’re DUI…”

Ik was dus met de chief of police van Cohutta.

Er waren heel wat wagens van Varnell Police Department.

Ook andere steden waren vertegenwoordigd. Het paradepaardje was de gehuurde ‘bad-mobile’. Een interventie-aanhangwagen voorzien van …


  

een bureau, een alcohol-test-machine en … cellen voor 4 personen!

Heel wat mensen moesten, na de snelle id-controle aan de barricade, de weg af en de parking oprijden.

Eerst werden enkele testen gedaan: vinger volgen met je ogen (die schokken als je dronken bent), hak tegen teen lopen (ene trapte telkens op zijn eigen tegen of zetten zijn voet 20 cm te ver), evenwichtsoefeningen (op 1 been staan gedurende 30 seconden is ook niet gemakkelijk). Na ‘mislukt’ te zijn in deze testen kregen ze de handboeien (colsonbandjes-achtig) aan en moesten ze de badmobiel in. Een ademtest volgde. Vervolgens even zitten in de cel van de badmobiel. Zodra er vier personen gearresteerd waren, werden ze overgebracht in een van, die op en af reed tussen de blokkade en county jail.

In totaal zijn er een twaalftal personen opgepakt. Hun namen staan morgen in de plaatselijke kranten. De meeste auto’s werden weggetakeld naar de city pound.

DUI (als ze je pakken) kost hier ongeveer een 1500 dollar: 750 dollar boete, 250 dollar DUI-class (opnieuw naar de rijschool voor bijkomende lessen), 200 dollar voor je rijbewijs opnieuw te krijgen en nog eens een 300 tal dollar voor de takelkosten te betalen. Je zou voor minder …

Tussendoor reden we snel even naar Cohutta voor een patrouille. Even kijken of alles ok was daarachter.

01.45

De roadblock werd opgeruimd. Daarna terug op weg naar Cohutta.

02.00

Oproep voor een vernieling na te gaan kijken. De persoon in kwestie kon nog in de buurt zijn.

Geen persoon gevonden, wel de vernieling. Een slagboom bij een spoorwegovergang was geforceerd toen die omlaag was; meerdere meters omgetrokken. Gevolg is dat de slagboom (bij het omhoog gaan) tegen de lampen blokkeert en daardoor bleven de lampen en bellen aan. De spoorwegen gingen nog proberen om vannacht een ploeg te sturen om dit te repareren.

Cohutta is een dorpje met iets meer dan 600 inwoners, met een oppervlakte van 5 bij 5 km. Andy Lopez is er full time chief of police, zijn oproepnaam is CPD1 (Cohutta Police Department 1) en er bestaat geen CPD2 (hij is de enige politieagent voor dat dorp en automatisch de commandant). Hij is er ook full time brandweerman, en zijn derde full time job is beveiliging bij Hamilton Medical Center (bij Claudio).

02.15

Bij een laatste rondrit liet Andy me wat leuke dingen zien. Hij reed met me naar een zendmast van een tv-station. De mast is 1018 ft hoog (ongeveer 335 meter). Het raakpunt van die mast met de grond is misschien 2 dm² groot. Voor de rest wordt dat ding met spandraden recht gehouden.

In zijn functie van firefighter liet hij me ook een gerestaureerde brandweerwagen zien. Deze wagen was de eerste brandweerwagen die Cohutta heeft gehad. Hij is uit 1941. Hij werd volledig gerestaureerd door vrijwilligers, en Cohutta Fire Department is fier deze te kunnen tonen tijdens parades enz.

02.50

Einde van de ride-a-long. We waren moe, en er was in dit rustig dorpje waarschijnlijk toch niets meer te doen. Ik zei dus gedag en reed naar huis.

Rond kwart na 3 (vanmorgen) kwam ik thuis en schreef ik het klad van dit verslag. Claudio had de borrel al klaarstaan voor als ik thuis kwam.

Ik leerde vandaag weer heel wat mensen kennen: de sheriff, politieagenten van verschillende steden, …

Andy en ik ontmoetten ook enkele possums onderweg. Ene raakten we niet (alhoewel er op gemikt was), de andere was al dood.

Het was een toffe dag.

  

Zaterdag 31 juli


Gisteren was het laat, dus vanmorgen ook. Ik moest mijn vader nog bellen, enkele dingen waarop ik aan het bieden was op ebay gingen aflopen rond 2 namiddag, … Dat even gedaan en daarna bracht Anne-Mie me naar:


Dalton Police Department.

15.25

Ik kwam aan op DPD.

Ik werd toegewezen aan wagen 52, officer Chad Cardin, badgenummer 409.

Even papierwerk doen en dan konden we vertrekken.

15.40

Vertrek naar sector 2 – een probleemsector voor Dalton omwille van druggebruik.

15.55

Oproep voor ‘assault’. Een vrouw had zich opgesloten in haar slaapkamer. Er kwamen twee politiewagens, een brandweerwagen en een ziekenwagen (toevallig Murray Emergency Medical Services ipv Whitfield EMS – Claudio werkt bij Whitfield) aan te pas.

De vrouw werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Uiteindelijk bleek het te gaan om een ruzie tussen de oma van 61 en een kleindochter (ongeveer 20 jaar). Er was wat heen en weer getrek geweest en veel geluidshinder, want dat hoorden wij ook toen we aankwamen: roepen en tieren tegen elkaar op. De kleinzoon gaf de feiten door aan de politie.

16.20

Patrouilleren

16.40

Aan een Golden Gallon tankstation was er melding van een dronkaard. We vonden hem naast het tankstation. De fles drank (mooi in een bruine zak) open voor zich. Hij zat op zijn materiaal: twee tassen met wat kleren en prul. Heel wat overleg geweest tussen hem en (uiteindelijk) 3 politieagenten. De keuze was: naar huis brengen of county jail.

Hij koos voor naar huis gebracht te worden. Hij beloofde van zeker daar te blijven, te ontnuchteren …

OK, dat deden we dus.

17.45

Oproep voor auto-ongeval met blikschade. Een Dodge Durango had achterop een vrouw met een Nissanneke gereden. De vrouw wilde weten of de aanrijder verzekerd was. Maar daarvoor moesten we eerst de aanrijder hebben. Officer Cardin vroeg aan een jongen die daar rondliep waar de bestuurder van het andere voertuig was … Hij antwoordde dat hij dat was.

Die jongen van 15 had even de auto van paps geleend, mee rondgereden, en pech hebben: een aanrijding veroorzaken.

Heel wat papierwerk moest in orde gebracht worden. De ouders, noch andere familieleden van de jongen konden bereikt worden. Uiteindelijk brachten we de jongen naar het restaurant, waar zijn moeder straks moest gaan werken. Daar belde men een oom van de jongen op, die kwam af. De jongen werd overgedragen aan de familie, samen met twee tickets: “te kort op een andere wagen rijden” en “rijden zonder rijbewijs”. In Amerika kan je het rijbewijs halen als je 16 bent, maar deze gast waarschijnlijk pas als hij 18 is; plus de boetes die moeten worden uitgesproken door de jeugdrechter; en de kosten van de auto van de vrouw die aangereden werd en ‘zijn’ eigen wagen.

18.55

Iemand doen stoppen omdat de nummerplaat ‘verlopen’ was (had een nummerplaat 2003, geen 2004). Na een check van id en license, bleek alles toch in orde te zijn.

19.00

Een ‘oude’ bekende. Zie 16.40 u. En hij had nog zo beloofd daar te blijven. Neen, hij was er terug; niet aan Golden Gallon, maar wel aan Favourite Market net ertegenover.

Al de gepraat van daarstraks had niet veel uitgehaald. Hij had  weer een fles drank bij zich, zat weer op zijn tassen, … Nu kreeg hij de ijzeren handboeien aan, en werd achter in de wagen geplaatst. Een ritje naar County Jail.

Sinds september is de oude gevangenis vervangen door een nieuwe: nu zijn er 600 plaatsen, tegen daarvoor maar 200. De nieuwe gevangenis ligt ook buiten stad en niet in het centrum.

In de gevangenis kenden ze hem. Vaste klant blijkbaar.

19.35

Oproep ‘streetfight’.

In high speed er naar toe (wagen 52 heeft dringend nieuwe banden nodig, want in de bochten schoven we echt uit). Te laat, het gevecht was afgelopen, de vechtende partijen waren verdwenen … Dat dachten ze toch. Er was echter een beschrijving van een auto, en die werd teruggevonden. Nogmaals high speed daar naar toe. We hadden ze: 3 gasten en 2 meiden.

Dit was de enige keer dat ik niet mee mocht naar de scene; ik moest van Chad blijven zitten in de patrolcar.

De meiden hadden gevochten met andere meiden. De gasten waren van een gang. In de wagen van de gasten vond men messen, baseballknuppels, ijzeren staven, houten palen, … alles om iemand eens goed door te laten.

Om tot een gang toegelaten te worden zijn er eisen: x-aantal gevechten, x-aantal keren sex met x-aantal gangleden, x-aantal overvallen of diefstallen, … Waarschijnlijk probeerden deze meisjes van 15 zich aan te sluiten.

De gasten werden gefotografeerd: gezicht, geheel, alle tatoeages op het bovenlichaam (kenmerken van een gang), alcoholtesten werden afgenomen, … De ouders van de meisjes werden opgebeld en moesten hun dochters komen halen op de parking van het winkelcentrum.

Uiteindelijk mocht iedereen beschikken. De ouders van de meisjes kregen een vlugge info over gangs. Een officier zal in de week langs gaan (als de ouders dat willen) om meer info door te geven over hoe ze hun dochters kunnen ‘beschermen’.

Deze interventie duurde lang omdat alle gegevens moesten gecheckt worden, de ouders ingelicht, …

20.50

Even een prive-afspraak met de vader van Chad. Die had eten gehaald voor Chad, maar door het drukke van vandaag … ‘I hope it’s cold enough’, waren zijn woorden toen hij het zakje van Krystal’s gaf aan Chad. Zijn vader is veiligheidsagent bij Dalton Public Schools, en nu ook aan het werk.

Chad kreeg zijn Krystal’s (maar de koffie was uitgelopen over zijn burgers en frietjes). Veel heeft hij dus niet gegeten.

21.05

Chad had nog geen tijd gehad om rapporten te schrijven. En er is nog veel papierwerk te doen vandaag. Binnen anderhalf uur is zijn shift gedaan.

Ik had de keuze: meegaan en kijken hoe Chad rapporten schrijft, of iets vroeger naar huis gaan.

Ik koos voor iets vroeger naar huis gaan, dan kan Chad zijn rapporten op zijn gemak schrijven en kan hij op tijd naar huis.

Ik vond het een geweldige dag. Ik was om half 10 thuis (een uur vroeger dan normaal voorzien). Weer heel wat mensen leren kennen. Bij dat gevecht van de gangs kwam een sergeant speciaal naar met toe, ik moest de venster laten zakken, ik kreeg de hele uitleg bij wat ik zag gebeuren. Chad was supervriendelijk; in het begin leek hij mij een ‘vers’ agentje (hij ziet er wreed jong uit), maar hij gaf duidelijk blijk van kunnen. Hij bood zelf aan om nog een keer met hem te rijden terwijl ik hier ben – ik ga het overwegen.

  

Zondag 1 augustus


Na het ontbijt gingen we een rommelmarkt bezoeken. Viel een beetje tegen. Dus reden we door naar Chattanooga om er enkele antiekzaken aan te doen. Leuke dingen gezien daar.

Het was al vlug 6 uur. Tijd om iets te eten. Ruby Tuesday werd het. De Colossal Burger was inderdaad kolossaal. Kreeg dat ding dus echt niet op. Was wel lekker.

Op weg naar huis even gestopt aan de Wal*Mart. Ik had eergisteren cellphone gekocht omwille van de ride-a-longs. Het was een type met kaart. Kregen dat ding echter niet aan het werk: de maatschappij gaf me eerst een nummer dat al in gebruik was, zo bleek toen ik de volgende dag belde. Ze zouden het fixen in 24 uur. Echter geen telefoontje of e-mail gekregen. Kon nog wachten als ik wou, maar ik had maar 3 dagen om die eventueel terug te brengen naar de winkel. Vandaar … dat ding teruggebracht en mijn geld terug op visa!

Thuis nog even in de tuin gewerkt. Dan omgekleed en verslag geschreven. Zo dadelijk alles uploaden, Zone-Alarm updaten, mail checken, …

Claudio en Anne-Mie gaan straks ook nog enkele uurtjes weg (als de kinderen slapen). Moet dus een beetje nuchter blijven tot ze terug zijn.

  

Maandag 2 augustus


Gisteravond ‘Dances With Wolves’ gekeken. Pas om 2 afgelopen … Korte nacht gehad.

Weer wat liggen prullen aan de pc van Claudio en Anne-Mie, nog niet klaargekregen om problemen op te lossen, want ik ging weer mee zwemmen (Elena zwemklas).

Na het zwemmen doorgereden naar Chattanooga. Ons doel: Ruby Falls.

In Lookout Mountain zijn er enkele grottencomplexen. Ruby Falls is er een van. Het is een geleid bezoek van iets meer dan een uur.

Je krijgt er heel wat uitleg over het ontstaan van grotten, stalagmieten en –tieten, …

Echt de moeite waard. Het geheel wordt afgesloten met Ruby Falls, een waterval in het grottencomplex. Het zou de grootste ‘ondergrondse’ waterval ter wereld moeten zijn, met zijn 100 m verval. Er is een lichtspel bij dat echt de moeite waard is. Je kan er rondheen wandelen.

Na het bezoek nog even gebruik maken van de uitkijktoren op Lookout Mountain.

‘s Avonds pizza gegeten in een restaurant in Chattanooga en nog even een wandeling gemaakt rondom Tennessee Aquarium.

En zo was deze dag weer gevuld.

  

Dinsdag 3 augustus


 Er was weer eens zwemles voor Elena. Ik ging weer eens mee. Direct na de zwemles gingen we door naar Calhoun, winkelen. We zouden op tijd terug zijn in Dalton voor Claudio, maar dat werd iets anders …

Verschillende winkels afgegaan, en plots een leuke nieuwe winkel gevonden. Een rommelmarkt op zich. Maar leuk om in te zoeken. Gevolg: we waren pas terug in Dalton om half 9!

Na het late avondmaal nog de aankopen overlopen. De dag was weer eens vlug om!