In 2009 ging Jetty nog eens een keertje mee naar de V.S.

Ons reisverslag ...

USA2009-1 2009-2 2009-3 2009-4 2009-5

Vrijdag 10 juli

De dag begon rustig. Anne-Mie had gewerkt en sliep de voormiddag. In de namiddag bracht Claudio ons naar de politie. Daar vulden we onze aanvraag voor de ride-along in. Jetty vroeg aan voor volgende dinsdag, ik voor maandag 27 juli. We moeten nog even bellen de werkdag voor de ride-along, voor de bevestiging.

Dan ging Jetty met Anne-Mie iets wat besteld was ophalen.

En dan was het tijd om naar de voorstelling van balletkamp te gaan. Daar ging men tonen wat ze geleerd en gedaan hadden de afgelopen week.Om de dag af te sluiten gingen we nog eten bij Provino’s ter gelegenheid van de verjaardag van Carl, de man van Rusti.


Zaterdag 11 juli

Terwijl men in Vlaanderen feest viert, hebben wij hier een ‘gewone’ zaterdag.

Jetty, Anne-Mie en de kinderen gingen in de voormiddag naar Lowe’s om er de kinderen te laten knutselen.

De namiddag werd gevuld met ploeteren in het water, spelletjes spelen, scrapbooking, foto’s sorteren, website bijwerken, ... Een rustdag dus.

En rustdag is rustdag. Geen zin om te koken. Een alternatief zoeken dan maar: Burgerking! Wij eten er, de kinderen kunnen in de indoor-speeltuin bezig zijn, ... Goed alternatief dus!

Zondag 12 juli

De dag van de barbecue. We vroegen kennissen over. Rusti en Carl zouden zelf hun vegetarisch eten meebrengen, maar uiteindelijk hebben ze afgebeld. Jacky en Terry brachten veel meer mee dan gepland: bananapudding, cookies, softdrinks, salade, tomaten, ajuin, baked beans, verschillende sausjes, ... En tenslotte vroegen we Richard en Yawen met de kinderen Shamier en Shamei. Ook zij brachten eten mee: broodjes, koekjes, fruit (kersen, meloen, aardbeien), ... Er werd heel wat vlees klaargemaakt en er werd uitgebreid gegeten.

Natuurlijk vertrokken Jacky en Terry al redelijk vroeg. Richard en Yawen met de kinderen bleven heel wat langer.

Maandag 13 juli

Voor mij was het vandaag de dag dat ik met WEMS (Whitfield Emergency Medical Services) ging meerijden

Ik was met Claudio meegegaan en was rond kwart voor 10 bij WEMS. Daar dadelijk al problemen voor een supervisor, iemand had afgebeld. De hele shiften moesten herbekeken worden. Verder was ik niet alleen als meerijder. En er was ook nog iemand in training: Michael.


Uiteindelijk belandde ik op de truck bij Yvonne en Tony. Dat heeft echter niet lang geduurd, want Tony was tevens de persoon die de gast in training moest meenemen. Wij zijn samen gaan eten en dan volgden enkele wissels. Tegen 13u30 was ik dan op de truck bij Zack en Barry geraakt. Dan duurde het niet lang of er was een eerste 911-rit: een vrouw was gevallen en had haar heup gebroken. Brandweer was al ter plaatse en had de eerste zorgen toegediend. Aan ons om ze te stabiliseren, immobiliseren, pijnmedicatie te geven en te transporteren.

Omdat we met een rit bezig waren, werden we even uit het 911-systeem gehaald en gingen we naar NET (Non Emergency Transport). Na de nodige administratie kregen we een ziekenvervoer van het ziekenhuis naar het rusthuis in de buurt.

Deze rit afgewerkt, het noodzakellijke papierwerk gedaan, gingen we eten halen. We hebben met onze lunchbags moeten rennen, want we zaten terug in het 911-systeem en we kregen een volgende opdracht: man unconsious and not breathing - reanimatie dus. Ook hier was de brandweer al aanwezig en begonnen met CPR. Barry, paramedic, en Zack EMT-Intermediate, moesten leiding overnemen, intuberen, infuus starten, medicatie toedienen, ... Intussen was Claudio, supervisor paramedic, ook aangekomen. Daar stonden we met 3 brandweermannen, 4 ziekenwagenpersoneel, 1 observator (ik dus) en 3 familieleden in een zeer kleine kamer. Echt handig werkte dat niet. Ik hielp op dat moment door materiaal aan te brengen, weg te doen, opruimen en de zaak proper houden, ... Er werd twee keer gedefibrileerd, zonder resultaat. Daan maar de plank op, de ziekenwagen in en daar verder werken. In een rijdende ziekenwagen, over smalle kronkelwegen, aan een redelijke snelheid, .... en tevens reanimeren: Zack reed, Paul beademde, Barry was met medicatie bezig en ik ‘moest’ hartmassages geven: 1 hand aan de metalen baar in de zoldering, de andere op de patiënt hartmassage geven.

In het ziekenhuis werd hij aan een automatische hartmassagemachine geïnstalleerd. Er werden nog pogingen ondernomen met medicatie en dergelijke, .... maar de man heeft het niet gehaald.

In dit klimaat een reanimatie doen is ... erover: mijn polo kon ik uitwringen, mijn broek was klam, het zweet druppelde gewoon, ... niet te doen.

Hier was veel papierwerk bij nodig, gewoon opdat de familie, in geval dat ze klacht zou neerleggen, ‘bewijs’ krijgt van welke pogingen er gedaan zijn om hem er door te helpen. Er werd vaak bij elkaar geïnformeerd over hoe vaak en welke medicatie werd toegediend, of wel alle stappen van de ALS (Advanced Life Support) werden genomen, ....

Intussen kon ik eindelijk iets eten.

Dan deden we nog een NET: iemand die op spoed gestabiliseerd was moest van Hamilton (Dalton) overgebracht worden naar Chattanooga.

Dan hield ik het voor bekeken. Het was bijna 22u00 toen Claudio mij met zijn dienstvoertuig afzette op 105 Sioux Trail.


Ik ben de hele dag weg geweest. Jetty is bezig geweest met te gaan winkelen in Calhoun, werken aan het scrapbook, .... Als er meer info komt zet ik dit ook nog op de website.

Dinsdag 14 juli

Ik was moe na een vermoeiende dag. Ik heb niet veel gedaan. We gingen een telefoon kopen, maar die werkt niet, moeten we morgen dus gaan terugbrengen.

Anne-Mie moet dadelijk gaan werken. Wij gaan ons nog bezig houden met de website, plonsen in het zwembad, eten maken, tv kijken, ...Jetty is sinds 15u00 op een ride-along met Dalton Police Department. Haar verslag:

Ik vergezelde Officer Ryan Shope. In het begin was er weinig te beleven; zelfs iedereen droeg de autogordel. Maar plots kwam een oproep over een agressieve en gevaarlijke hond; maar we hebben de chihuahua al snel in bedwang kunnen houden.

Vervolgens hebben we de straten van Dalton proberen veilig te houden door berispingen te geven aan spelende kinderen, auto’s met geluidsoverlast te beboeten na een zeer spectaculaire achtervolging. Nadien haalden we een naakte dronken zwerver van de straat. Daarna regelden we het verkeer aan een verkeersongeval. Ten slotte handelden we een melding van familiaire bedreigingen af.

Mijn shift eindigde om 10u30 pm.

Woensdag 15 juli

Anne-Mie had gewerkt, dus bleef het lang stil in huis.

Nog eens een rustdag. Om 4 pm moest Elena afgehaald worden op balletcamp. Daarvoor ons rustig bezig gehouden, even naar de winkel gegaan, de uitnodigingen voor de barbecue van 26 juli op de post doen, ....

Nadien eten gemaakt, en rustig de dag volgemaakt met scrapbooking, ....

Donderdag 16 juli

Shoppingdag. Elena afzetten en dan door naar Chattanooga. Claudio heeft meeting. Wij hebben tijd tot half 4 om te winkelen in de mall.

Ik ging ‘speciaal’ voor de showergel van Calvin Klein - Man. Ook hier kreeg ik te horen: ‘discontinued’. Wat blijkt. Die verkocht blijkbaar niet goed en is uit productie genomen. Daar zit ik dan met meerdere flessen ‘eau de toilette’ en zonder showergel (ik kreeg zelfs nog een fles eau de toilette GRATIS mee van de winkel omdat ze die toch niet meer verkopen). Dringend tijd om definitief over te schakelen; het wordt Giorgio Armani - Diamonds!

Iedereen van ons kocht wel iets. Jetty spendeerde heel veel tijd in Victoria’s Secret ...

Dan gingen we iets eten in Red Robin (in de mall).

Het werd al snel tijd om terug richting Dalton te rijden, om Elena op te halen. We hadden ook afgesproken met Rusti en Carl om te gaan eten in The Iron Gate. Zij gingen om half 6 langskomen en dan gingen we samen naar de ‘Europese pizzeria’.

De avond werd gevuld met scrapbooking (alweer) en website updaten (alweer) en ....

Vrijdag 17 juli

Laatste dag van Elena’s ballet camp. Straks dus naar

de voorstelling gaan kijken!

Tot het zover is even terug naar de mall in Chattanooga. Gisteren hebben we enkele dingen gezien die interessant leken voor Claudio. En we moeten opnieuw gaan kijken voor een rugzak voor Jetty. We zijn op verschillende plaatsen geweest en uiteindelijk heeft Jetty gevonden wat ze zocht.


Na Chattanooga dus terug naar Dalton naar de voorstelling van Elena kijken.

Dat heeft ze goed gedaan. Ondertussen kregen we honger en besloten we te gaan eten bij Shoney’s.

Dan was het hoogste tijd voor Anne-Mie om te gaan werken. Claudio en Jetty gingen nog even naar Office Depot terwijl ik bij de kinderen bleef.


Intussen begonnen met klaarmaken voor onze trip naar Las Vegas. Morgen vertrekken we. Ben benieuwd hoe volgende week zal verlopen: enkele dagen Las Vegas en de 3-daagse trip naar de canyons...

USA2009-1 2009-3 USA2009-1