Verslag 2001

USA2001-1 USA2001-3 USA2001-4 USA2001-2 USA2001-1 USA2001-3 USA2001-1

Week van 20 tot 27 juli 2001


Vrijdag 20 juli


We moesten op tijd vertrekken, want ons reisdoel vandaag was Jack Daniels Distillery in Lynchburg Tennessee. De rit naar daar duurde ongeveer 2 uur. Rond kwart na elf kwamen we er aan.

In de ontvangshal konden we al even rondkijken voor we de echte rondleiding gingen doen. Je zag er demo-standen en foto's van bv. hoe de kleur van whiskey verandert door de rijping in de vaten, ...

Op een bepaald moment kwam de gids ons halen. Zijn naam was Chris. Tijdens de toer bleek dat hij een kleinzoon was van een van de 6 distilleermeester die de distillery Jack Daniels gekend heeft.

We begonnen de toer met een video-presentatie. Daarna moesten we een bezoekersbus in die ons naar het startpunt van de eigenlijke toer bracht; de plaats waar de houtskool gemaakt wordt (die nodig is om de speciale smaak aan Jack te geven en om de Jack te filteren).

Verder ging het naar het enige overblijfsel van de eerste distillerij: Het oude bureel-huis van Jack Daniel himself.

Chris vertelde een leuke anekdote bij de brandkast die in het bureel stond: "Op een dag ging Jack vroeger werken dan normaal (hij had nog veel werk), maar door zijn haast kreeg hij de safe niet open. Boos stampte hij met zijn voet tegen de safe. Hierdoor liep hij een kwetsuur op. Deze kwetsuur bezorgde hem gangreen, waardoor zijn teen, en later zijn voet, moest afgezet worden. Nog steeds door deze kwetsuur kreeg hij daarna bloedvergiftiging, waaraan hij gestorven is. - De moraal van dit verhaal? - Ga dus nooit vroeger werken dan nodig is."


Naast de houtskool is ook water een belangrijk bestanddeel. Het water waarmee Jack Daniel Nr 7 gemaakt wordt komt uit een bron op dit domein.

Bij deze bron staat ook een standbeeld van Jack. Blijkt dat Jack eigenlijk maar een klein mannetje was (en dat is letterlijk).

Iedereen weet dat whiskey brandbaar is. Daarom heeft dit bedrijf ook zijn eigen brandweerdienst, en die heeft het ook vroeger gehad.

Een ander belangrijk bestanddeel om whiskey te distilleren zijn granen. In Jack Daniels gaat rijst, mais en gerst. Deze bestanddelen worden voorbereid in de maalderij.

Met alle bestanddelen bij elkaar begint de eigenlijke distillerij: alcohol maken in de "still", op smaak komen in de "fermenter" en daarna door de "mellowing".

De kleur komt er pas door te rijpen in houten vaten. Die liggen opgestapeld in barrelhouses.

Na een viertal jaar kan de whiskey dan op flessen getrokken worden. Sommige vaten worden in hun geheel verkocht. Iemand die een heel vat Single Barrel (de beste whiskey van Jack) koopt krijgt de gebottelde whiskey met het lege vat erbij op een pallet. Omdat de prijs niet goedkoop is van zo'n aankoop, krijgen deze kopers ook een naamkaartje op een bord.

En dan whiskey proeven in de bar? Neen, jammer. Raar genoeg liggen er duizenden liters whiskey opgestapeld in de barrelhouses en voorraadplaatsen in Lynchburg; maar mag er in Lynchburg (en enkele buurgemeenten) geen alcohol verkocht worden. (Nergens een pintje te krijgen, geen glas wijn bij het eten, zelfs in de winkels mag er geen alcohol zijn.) Om Jack te drinken moeten we enkele kilometers verder rijden, naar een andere "fusiegemeente", waar het wel mag.

In de jaren twintig was er een tijd dat er geen whiskey gedistilleerd werd. De tijd van de drooglegging (prohibition). Toen mocht geen alcohol gedistilleerd of verkocht worden; denk hierbij aan de films over Al Capone. Na de drooglegging begon de distillerij opnieuw. De gids garandeerde ons dat er geen nieuwe periode van drooglegging zou komen. Hij staafde dit ook: Jack Daniels distillery betaalt maandelijks een bedrag van 9 miljoen dollar (450 miljoen frank) aan de overheid in de vorm van taksen/belastingen.


Na het bezoek aan de distillerij, bezochten Claudio en ik ook nog even het graf van Jack Daniel. Het verhaal doet de ronde dat Jack vroeger vele vrouwen in zijn leven had. Als al die vrouwen gelijktijdig naar zijn graf zouden komen, zouden er enkele moeten wachten om hun eer te betuigen. Daarom staan er stoelen aan zijn graf. Jack Daniel is ook nooit getrouwd geweest. Een levensgenieter, net als ik dus.

Verder bezochten we ook nog even het stadje Lynchburg zelf. Een typisch Amerikaans stadje, maar leuk om er rond te wandelen.

Tijdens de terugrit naar huis begon het heel hevig te regenen. Gevolg was dat op autosnelweg (die wij moesten hebben) meerdere ongevallen gebeurden. Omrijden kostte ons al vlug een half uur. Toch waren we op tijd thuis voor Annemie, want die moest gaan werken.


Voor de rest heb ik die dag niet veel meer gedaan: deze pagina op het net gezet en wat tv gekeken. Ben benieuwd wat we morgen gaan doen.


Zaterdag 21 juli


Eigenlijk niet veel gedaan. Het was buiten erg betrokken, maar toch benauwend warm. In de voormiddag heb ik voorbereidingen getroffen om de website "KERST 97-98" aan te maken. De foto's heb ik al geupload. Daarna met Claudio zitten prutsen aan het oude fornuis. Even naar HomeDepot geweest om materiaal te kopen voor de groententuin. Daar gaan we morgen aan werken.


Om iets voor 6 vertrokken we, we waren uitgenodigd op een barbecue bij Monica en Izell. Er waren heel wat mensen aanwezig, vooral leerkrachten van bij Monica op school. We hebben lekker gegeten. We waren bij de laatsten om te vertrekken. Dat was tegen half 11. Toen werden nog gauw enkele foto's gemaakt.

Op de eerste foto staan Monica en Izell, op de tweede foto zie je ook enkele van de gasten die ze hadden. Zij kwamen uit North Carolina en bleven dus slapen.


Nadien gingen Claudio en ik nog even langs bij Annemie op het werk. Eenmaal terug thuis gingen we al vlug slapen.


Zondag 22 juli


Zondag is rustdag. Vergeet het. Na de woning opgeruimd te hebben, "mocht" ik Claudio helpen met een hoek van de tuin af te maken. Daarvoor diende het materiaal dat we gisteren in Home Depot gehaald hadden. Het was een zwaar werk om die eerste balken waterpas te krijgen. Die harde grond uitgraven met een temperatuur van 34 C (in de schaduw). Dan sleuren met balken en nagels van 20 cm erdoor kloppen, ... Enfin, na enkele uren werken was het grootste gedeelte klaar. Morgen proberen we dit ding af te werken, want Claudio heeft al andere plannen klaar: een tweede dek bouwen, deuren maken en hangen in de logeer- en badkamer in de kelder, ...


Een frisse douche na dit harde labeur was nodig. 's Avonds waren Claudio en ik beide zo moe; onze benen wilden niet mee. We hebben dan DVD gekeken: Wild Wild West (ga ik me zelf zeker ook aanschaffen) en Unforgiven. Zo was deze dag ook weer om.


Maandag 23 juli


In de voormiddag gingen Claudio (met de Honda) en ik (met de Nissan) naar Wal*Mart voor een smeerbeurt. Om 1 uur zouden we de Honda kunnen terughalen. Terug thuis deden we eerst iets eten en daarna gingen we naar Chattanooga: Hamilton Place (een van de grootste winkelcentra in de buurt). Rondwandelen, windowshopping en echt shoppen. Ik heb even voor ongeveer 10 000 Bef uitgegeven. Maar ja, in Belgie koop ik dan ook weinig aan kleding of CK-parfum en accessoires. Op de terugweg nog even langs BiLo voor onze huishoudelijke aankopen. Intussen was het half 9 geworden. Nog gauw een filmpje meenemen en dan naar bed.


Dinsdag 24 juli


Claudio is werken. Buiten is het veel te warm (36 C in de schaduw). Dus binnen maar iets doen. Met Annemie deed ik meerdere kleine klusjes opknappen: een plank die uitstak afzagen, kasten die niet goed sloten terug doen sluiten, enkele kasten opruimen, de rommel aan de straat zetten, ... Zo werd het al vlug 6 uur. Even Domino's pizza bellen voor het leveren van enkele grote pizza's.


's Avonds een hele tijd op de computer zitten prullen, daarna nog naar de film Deliverance gekeken (een echte redneckfilm, die effectief hier in de buurt opgenomen werd). En daarna maar het bed in.


Woensdag 25 juli


Pas om 11 uur opgestaan. De hele week was het om 11 uur al dik 30 graden buiten. Vandaag was het maar 25, erg bewolkt en het had geregend. Claudio was nog niet terug van het werk. Ook Annemie en Elena werden nu pas wakker. Na het wassen hebben we ontbeten en het was al vlug 1 uur. Eerst naar de dokter, want Elena was wat ziek. Ook even voorbij Home Depot om het resterende materiaal te halen om de groententuin af te werken. Dat was dan ook ons volgende werk. Tussendoor kreeg Claudio telefoon; of hij even Junior (zoon van Monica en Izell) kon uithelpen met het installeren van een fan. Na het avondeten dus naar Monica en Izell en dat ding installeren. Zo liep ook deze dag op zijn einde.


Donderdag 26 juli


Gisteren werkten Claudio en ik de groententuin af. Het werd een mooie boord. Vandaag maakte ik - Claudio was werken - een deurtje om te plaatsen tussen de garage en de tuin. Dat is me goed gelukt.

Toen Elena haar dutje gedaan had, was het tijd om naar Jacky en Terry te gaan. Eerste een gezellige babbel bij hen thuis, en daarna nam ze ons uit eten in Flammini's, een Italiaans restaurant in Dalton. De seafood-lasagna was heerlijk. Op weg naar het restaurant liet Jacky ons zien waar Terry een nieuw huis aan het bouwen was. Jacky en Terry hebben 2 bouwplaatsen gekocht in de nieuwe subdivisie. Ze bouwen de huizen en zullen ze dan verkopen.

Na het eten keerden we terug naar huis. Onderweg nog even stoppen voor sigaretten. Ik weet dat ik volgend jaar sigaretten uit Belgie meebreng. Een pakje Marlboro moest ik in Kroger $ 3.62 betalen (of 170 Bef). Morgen haal ik sigaretten in Wal*Mart. Daar kosten 3 pakjes Marlboro $9.90 (of 465 Bef) - maar je krijgt er wel 2 pakjes gratis bij - dat komt dus op 93 Bef per pakje.


Het was weer drukkend warm vandaag en we waren dan ook blij met de regen die 's avonds uit de hemel viel.

Ik hoop dat het morgen aangenaam warm weer wordt, zodat we buiten iets kunnen doen ...


Vrijdag 27 juli


Het werd vandaag dus inderdaad heerlijk warm. Rondom de 36 in de schaduw, maar draaglijk; niet zo plakkerig en vochtig. Buiten hebben Claudio en ik dan het deurtje (dat ik gisteren gemaakt had) wat verfraaid en geverfd. In de zon was het warm en dus het zwembadje kwam goed van pas: heerlijk liggen in het water en zonnen op het dek. Te gek, alhoewel ik nu wat rood zie; bijna een echte "redneck".

Nadat Annemie vertrok naar het werk gingen Claudio en ik nog even wat klussen: van oud materiaal en een beetje nieuw (Home Depot) maakten we een reuze-tafel. Die zal nodig zijn voor de barbecue morgen.